Hanzestad Elburg

In Elburg kan het allemaal

Dichtbij bospark Dennenrhode ligt Elburg (ongeveer 7 minuten rijden met de auto, parkeren is gratis)

Prachtig gelegen aan de Veluwse randmeren ligt het eeuwenoude Elburg.

Eén van Nederlands meest bezienswaardige Hanzesteden. Vroeger een bedrijvig vissersstadje aan de Zuiderzee. Vandaag de dag een ultiem uitgangspunt voor toeristen en liefhebbers van cultuur en watersport.

Duik terug in de tijd met een bezoek aan een van de vele stadsmonumenten of verken de omliggende natuurgebieden. Te voet, op wielen of vanaf het water. Liever gezellig winkelen of culinair genieten met uitzicht op de historische binnenstad en haven? In Elburg kan het allemaal.

Elburg

Elburg; een levendig verleden

Eigenlijk is Elburg een openlucht museum dat een doorkijk geeft naar de middeleeuwen. Wandelen door de stegen en straten van deze vestingstad geeft het gevoel onderdeel te zijn van dit authentieke verleden. Bezoek, bekijk en beleef de vele monumenten die Elburg rijk is.

Plan een stadswandeling met gids bij de VVV of doe het zelf aan de hand van de Hanzestadswandeling (ook te verkrijgen bij de VVV aan de Jufferenstraat).

Vischpoort en Kazematten

Vroeger was de Vischpoort een verdedigingstoren, maar in 1592 is er een poort van gemaakt en deze is tot op heden bewaard gebleven omdat de grote lantaarn in de vorige eeuw diende als kustlantaarn. Vanaf het balkon heb je een prachtig vergezicht over Elburg. De Kazematten behoren tot de oudste nog bestaande kanonkelders in Nederland. Zij maakten deel uit van de verdedigingswerken van het stadje Elburg.

Molen de Tijd

Kom kijken in Molen de Tijd in Oostendorp en ervaar het proces van akker tot bakker. Hier kan je zien hoe het oude ambacht van molenaar in een nieuw jasje is gegoten. De molen is gratis te bezichtigen.

In de molen ontdek je dat er nog volledig op windkracht graan wordt gemalen voor de ervoor gelegen bakkerij.  Maal je eigen graan met een handmolen en ruik het verse brood. De molen is gratis te bezichtigen en de molenaars vertellen graag over het malen, de geschiedenis en de werking van de molen.

 

De Vischpoort
Molen de tijd

Museumstad Elburg

Cultuursnuivers, opgelet! Laat je niet misleiden door de bescheiden oppervlakte van de vesting Elburg (250 x 350 meter). Je waant je eigenlijk al in een museum zodra je de vesting betreedt en dan moet je museumronde nog beginnen. Er valt verrassend veel te ontdekken rond de geschiedenis van deze Hanzestad. Niet alleen de visserij, maar ook andere oude ambachten en de Joodse geschiedenis staan centraal in de Elburger musea. Maar dat is nog niet alles! Wat dacht je van de drie militaire musea in ’t Harde. Hier is de militaire geschiedenis van Nederland op treffende wijze neergezet. Inclusief het nieuwe Inlichtingen Museum! 

Visafslag Elburg

Wil je ook leren hoe je als bottervisser of viskoopman een partij vis tegen een goeie prijs kunt verkopen of afmijnen? Kom dan naar deze voormalige Visafslag en waag een gok.

In 1916 werd aan de haven van Elburg de gemeentelijke Visafslag geopend. Voortaan zouden vraag en aanbod en de onderlinge concurrentie van de kooplieden de prijzen van de vis bepalen. De Visafslag heeft tot 1957 gefunctioneerd. In dat jaar viel de polder Oostelijk-Flevoland droog, waardoor Elburg afgesloten werd van het open water. Het gebouwtje van de gemeentelijke Visafslag werd in 1958 publiekelijk verkocht.

Een aantal enthousiaste vrijwilligers heeft het gebouw in 1985 gekocht. Met veel inspanning werd de oude Visafslag gerestaureerd en vervolgens weer opgebouwd aan de Havenkade in Elburg. Sinds 1987 fungeert de voormalige Visafslag als een klein visserijmuseum. Blikvanger is de gerestaureerde afmijnklok.

Museumsmederij de Hoefhamer

In de Smedestraat klinkt gehamer op een aambeeld en ruikt het naar een ouderwets kolenvuur! In de vier eeuwen oude werkplaats wordt het ijzer gesmeed wanneer het heet is. Maak kennis met het geheim van de smid. De pijpenwals, een originele wagenwip en leren blaasbalg vertellen je over het interessante ambacht van de smid. En op zolder kun je een tentoonstelling over het bijzondere vak van hoefsmid bezichtigen. Voor kinderen en schoolklassen is een bezoek aan de museumsmederij niet alleen heel leuk, maar ook leerzaam. Wil je kennismaken met het geheim van de smid? Dan is het zelfs mogelijk cursussen smeden te volgen. Deze cursussen zijn geschikt voor volwassenen en kinderen vanaf 12 jaar.

 

 

Visafslag Elburg
Museumsmederij Elburg

Ontdek bijzondere winkeltjes

Het Proeflokaal Italiaanse specialiteiten

Lekker eten maakt ons als mens gelukkig. Dit geluk is te vinden en te proeven bij Het Proeflokaal in Elburg.

De delicatessen zijn van pure ambacht en speciaal geselecteerd. De voorliefde voor lekker bourgondisch eten is terug te vinden in de winkel. Een deel van het assortiment bestaat uit huisgemaakte lekkernijen. Aan de hand van jarenlange kennis uit de keuken staat hier het ‘genieten en beleving’ centraal.

Bij Het Proeflokaal is voor iedereen wat te vinden. Ervaar het ruime en rijkelijke assortiment op het gebied van regionale en internationale delicatessen.

Ook voor Italiaans borrelplanken en kok aan huis!

Juffertje Negen

Juffertje Negen is gevestigd in twee prachtig gerestaureerde panden tegenover elkaar in de Vischpoortstraat in de Vesting Elburg. 

Tot het assortiment behoren een grote collectie sieraden, schoenen, kleding, Janzen Geuren, aangevuld met shawls, accessoires en andere `leuke dingen`.

Je vindt hier altijd wel een item dat perfect bij je past. De collectie is zeer ruim en gevarieerd. Er is een grote keuze in sieraden. Niet alleen vaste klanten maar ook veel toeristen weten hun weg te vinden naar deze prachtige winkel. 

Rosas Sfeerboutique

Rosas Sfeerboutique heeft een warm en sfeervol assortiment vol woondecoratie voor het veranderen van je interieur!

Van de merken Greenleaf, Artisan Home, Mars and More, Colours and Green, Dutch decor, Dutz, De Bakzolder, Woodwicks, PTMD, Roberts Collection en sinds kort IB Laursen is er een ruim assortiment aanwezig. 

Hier vind je o.a. kaarsen, lampenkappen en voeten, luxe kussens, exclusief glaswerk, geurzakjes en geuroliën, mooie grote potten, sierlijke kunstbloemen, fotolijstjes, en leuke meubeltjes. Ook zijn er regelmatig verse planten zo van de veiling!

Dus kom gerust eens kijken en doe inspiratie op voor nieuwe woonideeën… 

 

Het Proeflokaal Elburg
Juffertje Negen
Rosas SfeerBoutique

Uit eten in Elburg

Restaurant Lucca

Niks is mooier dan het delen van een grote passie. Italiaanse restaurant Lucca in Elburg realiseert de mogelijkheid om hun passie voor de Italiaanse keuken te delen. Alles wat zij doen staat in het teken van vers, smaakvol en betaalbaar eten en drinken in een gezellige en aangename sfeer, met een prachtig zicht op de historische Haven van Elburg. 

Restaurant De Zilverzoen

Restaurant gelegen in het centrum van Elburg met een informele sfeer en betaalbare prijs. U wordt verrast in het gastvrije restaurant met smaakvol geselecteerde gerechten en wijnen. Ook kunt u tussen het winkelen door terecht voor een kopje koffie of thee met een appelzoen of gebak, afhankelijk van het weer op het prachtig gestylde terras. 

Restaurant De Herberg

Op steenworp afstand van de oude vesting en op misschien wel het mooiste plekje aan de haven vind je restaurant De Herberg. Geniet in het sfeervolle restaurant of op het terras met uitzicht op de botters van een hapje of drankje.

Het pand ademt historie. De naam gaat terug naar de 19e eeuw. Zeelui en koopmanslieden overnachtten in De Herberg – Zeemans Welvaren. Laat je verrassen door ouderwetse gezelligheid. Proef en voel de historie van de Zuiderzee en laat je verwennen want zij koken puur en met veel lokale ingrediënten.

Bij de Herberg ben je welkom voor lunch, diner en borrel. Van stokbroodje tot authentieke Veluwse stoofpot. Het menu biedt voor elk wat wils. 

Chinees Restaurant Hao Hua

Restaurant Hao Hua, gelegen aan de haven van Elburg, is gebaseerd op kwaliteit met diverse specialiteiten uit de streken Kanton, Szechuan, Peking en Shanghai. 

Het is ook mogelijk om gerechten af te halen, naast de afhaalkaart is er elke maand een nieuw maandmenu.

Voor catering en groepsreserveringen neem je rechtstreeks contact op met het restaurant.

 

Restaurant Lucca
Zilverzoen
Restaurant De Herberg Elburg

Bezoek Elburg en overnacht vakantiehuis Veluws genieten!

Nu een boschalet reserveren

reserveer
Translate »